Həftədə 3 tikə balıq yemək bu xəstəliyin qarşısını alır
Alimlər bağırsaq xərçəngindən qorunmaq üçün həftədə 3 tikə yağlı balıq növü yeməyi məsləhət görür.
Lunar.az medicina-ya istinadən xəbər verir ki, beynəlxalq qrupun keçirdiyi böyük araşdırmanın nəticələrində məlum olub ki, həftədə 300 qram balıq yeyənlərdə bağırsaq xərçəngi riski dəfələrlə azalıb.
Tədqiqatçılar 520 min avropalınım qidalanma məlumatlarını araşdırıb. Bu insanlar 15 il ərzində sutka ərzində yediklərinin hesabatını aparıblar. Bu illər ərzində onlardan 6200 nəfərdə kolorektal – yoğun bağırsaq şişi aşkarlanıb.
Məlum olub ki, həftəyə 360 qr, yəni standart 100 qramlıq 3 tikə balıq yeyənlərdə bundan az miqdarda balıq yeyənlərə nisbətən bu xərçəng növü 14% az rast gəlinib.
Yağlı dəniz balığı Omeqa 3 turşusu ilə zəngindir və həftədə 3 dəfə belə balıqdan yemək kifayətdir ku, orqanizmdə sistem iltihabı azalsın. İltihabi proseslər bədxassəli şişlərin yaranması mexanizmini işə salır və DNK-nı zədələyir.