Qovurğa nənələrimizin uzun illər əvvəl hazırladığı ləzzətli bir çərəzdir. Təəssüflər olsun ki, illər keçdikcə qovurğa hazırlamaq unudulur. Baxmayaraq ki, xüsusilə də bayramlara özəl hazırlanan qovurğanın ləzzəti ilə yanaşı insan orqanizminə də inanılmaz faydaları var. Lunar.az qovurğanın faydaları və hazırlanma qaydası ilə bağlı məlumat verir.
- Çəki problemi olanlar üçün ideal bir qidadır.
- Həzmsizlik problemi yaşayanlar üçün təbii dərman təsiri göstərir.
- Mədə ağrıları və mədə xəstəlikləri üçün olduqca yararlıdır.
- Saçların köklərini qüvvətləndirərək, daha sağlam çıxmalarına yardımçı olur.
- Bədən yorğunluğunu azaldır və zehnin inkişafına kömək edir.
- Öskürəyin kəsilməsinə yardımçı olur.
- Nəfəs darlığı, nəfəs yolları xəstəlikləri üçün olduqca müvəffəqiyyətlidir. Beləliklə, rahat nəfəs almağı təmin edir.
- Antiseptik özəlliyi sayəsində çox yaxşı bir mikrob öldürücüdür.
- Böyrəklərdə daş və qum olanlar bundan faydalana bilir.
- Hüceyrələrin təzələnməsini təmin edərək yaşlanmanı gecikdirir və xərçəngə qarşı qoruyur.
- Bədəndəki iltihabların təmizlənməsi üçün savaşır.
- Qan axımını sürətləndirərək bədəndə qan dövranını sürətləndirir.
- Antiseptik özəlliyi sayəsində yaraların asan müalicə edilməsinə və bağlanmasına yardımçı olur.
- Ayaq tərləməsini və ayaq qoxusunu önləyir.
Qovurğa üçün lazım olan ərzaqlar:
1 kasa iri buğda Kiçik kasa badam Kiçik kasa fındıq içi Kiçik kasa kətan toxumu
Hazırlanması:
Bir tavanı isidin. Təmizlənmiş buğdanı orta temperaturda 7 dəqiqə boyunca qovurun. Daha sonra digər çərəzləri buğdaya qarışdıraraq qovurun. Buğdalar qızılı rəng aldıqdan sonra soyuması üçün geniş bir siniyə töküb soyudun.