Payız-qış fəslinin ən sevilən meyvələrindən biri də əzgildir. Kimisi bərk, kimisi də bir az yumşalmış formada xoşlayır əzgilin dadını. Amma dadı ilə yanaşı insan orqanizmi üçün faydaları da saymaqla bitmir.
Lunar.az sizə əzgilin inanılmaz faydalarını sadalayır.
Əzgil kalsium, dəmir, fosfor, potasium tərkibi ilə yanaşı askorbin turşusu ilə zəngin olması baxımından orqanizm üçün çox faydalıdır. O, sərinlədici təsiri ilə bədənə təravət bəxş edir. Antioksidant xüsusiyyəti sayəsində zərərli toksinləri yox edir.
Əzgil yarpağının suyu immunitet sistemini gücləndirir, bədənə güc verir. Şəkər xəstələri də bu şəfalı meyvədən mütləq istifadə etməlidir.
Həmçinin əzgil yarpağı qaraciyərə də kömək edir. Onu zəhərli maddələrdən qoruyur.
Sakitləşdirici təsir göstərir, dəri xərçənginin qarşısını alır.
Depressiyaya kömək etməsi də əzgilin faydaları arasındadır.
Qusma, mədə bulantısını da aradan qaldırır. Buna görə hamilə qadınlar da bu meyvədən rahatlıqla yeyə bilərlər. Bu faydalı meyvə hamilələrdə erkən doğuşun qarşısını alır.
Əzgil həmçinin bel ağrılarının dərmanıdır. Ağrıları yüngülləşdirmə xüsusiyyəti də var.
Əzgil arıqlamağa kömək edir. Bağırsaq hərəkətlərini artıraraq arıqlamağa əngəl olan ünsürləri aradan qaldırır. Bu xüsusiyyətinə görə əzgil çayı arıqlamaq istəyənlər üçün ideal seçimdir.
QEYD: Təzyiqi yüksək olan insanlar bu meyvədən az istifadə etsələr, daha yaxşı olar.
Əzgil çayının hazırlanma qaydası: Bir litr suyun içinə nazik doğranmış bir ovuc əzgil töküb qaynadı. Sonra süzün və süzmə bal ilə dadlandıraraq gündə üç dəfə bir stəkan içə bilərsiniz.