Qırmızı qarağat
Meyvə-giləmeyvələrdə üzvi turşular çox olduğu üçün susuzluğa tez təsir, ürək bulanmasını aradan qaldırır, iştahanı artırır. Ağır xəstəlikdən sonra qüvvəni bərpa etmək üçün istifadə edilir.
Xalq təbabətində meyvələri tərlədici, hərarətsalıcı, yüngül işlədici kimi istifadə edilir. Qırmızı qarağat mədə şirəsinin ayrılmasına kömək edir. Onun şirəsi orqanizmdən duzları xaric edir, ödü qovur. Zəif işlədicidir və qanaxmanı kəsir. Uzun müddət qidalandıqda xroniki qəbizlikdə kömək edir.
Qırmızı qarağat iltihab əleyhinə səmərəli və yüngül ödqovucu vasitədir.
Qırmızı qarağatın tərkibində qanı duruldan maddələr olduğu üçün infakt və iflicin profilaktikasında səmərəlidir. Həmçinin qırmızı qarağatda müəyyən edilən seroton maddəsi xərçəng şişlərinin bəzi növlərinin qarşısını almaq üçün çox təsirlidir.
Qırmızı qarağatın meyvələri mədə-bağırsaqların fəaliyyətini normallaşdırır, uzun müddət yeyəndə xroniki qəbizliyə kömək edir. Giləmeyvəni mövsümündə yemək daha məsləhətlidir.
Qırmızı qarağat artıq xolesterini bədəndən xaric edir. Bu da orqanizmi təmizləmək üçün, ürək-damar sistemi xəstəliklərinin profilaktikasında yaxşı təsir edir. Müalicə məqsədilə qırmızı qarağatın meyvələrinin şirəsini içmək məsləhətdir. 1 x.qaşığı meyvələrini, 1 stəkan qaynar suya töküb soyuyana qədər dəmləmək məsləhətdir. Yemək arasında ½ stəkan gündə bir neçə dəfə təkrarlanılır.
Qırmızı qarağatın meyvələri hərarəti aşağı salan, yüngül işlədici və allergiya əleyhinə vasitə kimi istifadə edilir.
Qırmızı qaragatın tərkibində orta hesabla 6,7-8,2% şəkər, 2,6-3,8% turşu, 20-45 mq% C vitamini, 0,19-0,26% pektin maddələri, 0,24-2,38% protopektin, 0,41% pentozan, 3,88% sellüloza, 0,11% aşı və boya maddəsi, 0,20-0,91% azotlu maddələr vardır.
Qırmızı qarağat
Meyvə-giləmeyvələrdə üzvi turşular çox olduğu üçün susuzluğa tez təsir, ürək bulanmasını aradan qaldırır, iştahanı artırır. Ağır xəstəlikdən sonra qüvvəni bərpa etmək üçün istifadə edilir.
Xalq təbabətində meyvələri tərlədici, hərarətsalıcı, yüngül işlədici kimi istifadə edilir. Qırmızı qarağat mədə şirəsinin ayrılmasına kömək edir. Onun şirəsi orqanizmdən duzları xaric edir, ödü qovur. Zəif işlədicidir və qanaxmanı kəsir. Uzun müddət qidalandıqda xroniki qəbizlikdə kömək edir.
Qırmızı qarağat iltihab əleyhinə səmərəli və yüngül ödqovucu vasitədir.
Qırmızı qarağatın tərkibində qanı duruldan maddələr olduğu üçün infakt və iflicin profilaktikasında səmərəlidir. Həmçinin qırmızı qarağatda müəyyən edilən seroton maddəsi xərçəng şişlərinin bəzi növlərinin qarşısını almaq üçün çox təsirlidir.
Qırmızı qarağatın meyvələri mədə-bağırsaqların fəaliyyətini normallaşdırır, uzun müddət yeyəndə xroniki qəbizliyə kömək edir. Giləmeyvəni mövsümündə yemək daha məsləhətlidir.
Qırmızı qarağat artıq xolesterini bədəndən xaric edir. Bu da orqanizmi təmizləmək üçün, ürək-damar sistemi xəstəliklərinin profilaktikasında yaxşı təsir edir. Müalicə məqsədilə qırmızı qarağatın meyvələrinin şirəsini içmək məsləhətdir. 1 x.qaşığı meyvələrini, 1 stəkan qaynar suya töküb soyuyana qədər dəmləmək məsləhətdir. Yemək arasında ½ stəkan gündə bir neçə dəfə təkrarlanılır.
Qırmızı qarağatın meyvələri hərarəti aşağı salan, yüngül işlədici və allergiya əleyhinə vasitə kimi istifadə edilir.
Qırmızı qaragatın tərkibində orta hesabla 6,7-8,2% şəkər, 2,6-3,8% turşu, 20-45 mq% C vitamini, 0,19-0,26% pektin maddələri, 0,24-2,38% protopektin, 0,41% pentozan, 3,88% sellüloza, 0,11% aşı və boya maddəsi, 0,20-0,91% azotlu maddələr vardır.