Son zamanlarda xanımlar keks təriflərindən yeni yanaşmaları və yeni dadları sınamaq və bu sayədə qonaqlarına maraqlı olduğu qədər də ləzzətli ikramlar təqdim etmək istəyirlər. Bu baxımdan qəhvə fincanında hazırlanan tortlar tarifi yumşaq olmasının yanında vizuallığı ilə də maraq çəkməyə davam edir.
Fincan keklerinin ən əhəmiyyətli xüsusiyyəti ağızda dağılacaq qədər yumşaq olması və soba keklerine nəzərən yaş keks xüsusiyyəti göstərməsi
İndi kekimizin vəsaitlərinə bir göz ataq:
2 dənə yumurta
Bir fincan qədər şəkər
1 su stəkanı un
Yarım çay stəkanı qədər maye yağ
2 yemək qaşığı dolusu qatıq
Yarım paket qabartma tozu
2 yemək qaşığı maye şokolad (çörəyə sürtülən ola bilər)
2 çay qaşığı kakao
Keksin Hazırlanması:
Bu keksin ən əhəmiyyətli xüsusiyyəti buxarda bişməsi. Bu sayədə pambıq kimi yumşaq olarkən eyni zamanda olduqca gözəl bir şəkildə də kabarabiliyor. İlk əvvəl 2 yumurta və şəkər dərin bir qaba alınaraq gözəlcə çırpılır. Bunun üçün mixer istifadə etsəniz keksinizi daha çox kabardığını görəcəksiniz. Daha sonra sırayla vəsaitlər bu qarışığa əlavə olunur və qarışdırılır. Ən son ununuzu ələyərək qoysanız keksi daha yumşaq olacaq. Daha sonra qəhvə fincanlarının içini fırça ilə isladın və fincanların yarısına qədər keks xəmirindən qoyun. Keks xəmiri əgər fincanın hamısına qoysanız kabardığı sırada keksinizi çölə taşacağını görərsiniz. Qəhvə fincanı yerinə çay fincanları da istifadə edə bilərsiniz. Dərin bir tava götürüb yarısına qədər su ilə doldurun və fincanları bu tavanın içinə yerləşdirin. Tavanın üzərini təmiz bir dəsmal ilə bağlayın və ocağın üzərində orta atəşdə keksinizi bişirməyə başlayın. 25-30 dəqiqə sonra keksin bişəcək. Daha əvvəldən fincanlar ıslatıldığı üçün bir nimçəyə bişən kekslərin tərs düz edərək alabilirsiniz.dilerseniz üzərinə şokolad sürərək keksinizi bəzəyə bilərsiniz.
Əgər keksinizi yaxşı qabarmasını istəyirsinizsə maye vəsaitlər qoyulduqdan sonra una keçərkən qətiliklə metal qaşıq və ya qarışdırıcı istifadə etməyin. Bunun yerinə taxta və ya plastik qaşıq cəhd edə bilərsiniz. Bir də keksinizi bişib pişmediğiniz bir dişqurdalayan köməyi ilə anlaya bilərsiniz. Əgər keke batırdığınız dişqurdalayan quru çıxırsa keksin bişmiş deməkdir. Qabartma tozuna əlavə olunan bir az duz və limon suyu da keksin qabarmasını və süngər kimi yumşaq olmasını təmin edər.