Ərzaqlar
8 ədəd yumurtanın ağı
1 su stəkanı tozşəkər
Bir tutam duz
1 şorba qaşığı limon suyu
4 şorba qaşığı un
4 şorba qaşığı buğda nişastası
1 paket vanil
Krem üçün:
1 qutu (200 ml) krem
1 paket (80 qram) ağ şokolad
250 qram çiyələk
2 ədəd yumurtanın ağı
1 su stəkanı pudraşəkəri
Hazırlanması:
Keks üçün yumurta ağlarını şüşə bir qabın içində, çırpma teli ilə yüngülcə çırpın. Tozşəkər, duz və limon sununu əlavə edib, təkrar çırpın. Şüşə qabı qaynamış su dolu bir qazanın üzərinə oturdun və isti suyun buxarında qabarıb, köpük olana qədər çırpma əməliyyatına davam edin. Yaxşıca qabardıqdan sonra qabı buxardan alın. Üzərinə un, nişasta və vanili ələyərək əlavə edin. Qabarıqlığını söndürmədən yüngülcə bir neçə dəfə qarışdırın. Daha sonra yağlı kağız sərilmiş qandallı keks qəlibinin içinə boşaldın. Əvvəldən isidilmiş 175 dərəcə sobada qabarana qədər bişirin. Bişdikdən sonra sobanın qapağını 5-10 dəqiqə açmayın. Keks ılınınca, qəlibdən çıxarın və soyumağa buraxın.Kremi üçün kremi qaynama nöqtəsinə gələnə qədər istilədin. Ağ şokoladı əlinizlə qıraraq bir qaba alın və üzərinə kremi boşaldın. Qarışdıraraq əriməsini təmin edin və soyumağa buraxın. Digər tərəfdən çiyələkləri yuyun və təmizləyin. Robotdan keçirib, püre halına gətirin. Soyuyan şokoladlı krem qarışığını mikserlə çırparaq qabarmasını təmin edin. Çiyələk püresini əlavə edin və qarışdırın. Dərin bir kobud yumurta ağları ilə pudraşəkərini alın. Bu qabı qaynamış su dolu bir qazanın üzərinə oturdun. İsti suyun buxarında çırpın və yaxşıca qabarınca qabı qazanın üstündən dəzgaha götürüb, çırpmağa davam edin. Soyuduqdan sonra çiyələkli kremin içinə qatıb, bütün vəsaiti belə bir qarışdırın. Soyuyan keksi enləməsinə üç yerə kəsin və hər qatın arasına çiyələkli kremdən sürün. Qalan krem ilə keksin hər tərəfini örtdükdən sonra, çiyələklə bəzəyin və dilimleyerek xidmət edin.
Nuş Olsun!