Fransa alimlərinin gəldiyi nəticəyə əsasən, təbii meyvə şirələri qazlı sular kimi xərçəngə tutulma riskini artırmış ola bilər.
Lunar.az deyerler.org-a istinadən bildirir ki, tədqiqatda orta yaş həddi 42 olan 101257 nəfər iştirak etmişdir. Mütəxəssislər tərkibində süni şirinləşdirici maddələr və ya şəkər olan içkilərin sutkalıq qəbulunu qiymətləndirmişdir.
İçkilərin qəbuluyla gələcəkdə yarana bilən bəd xassəli şişlər arasında əlaqələr təhlil edilmişdir. Məlum olmuşdur ki, şəkər əlavə edilmiş içkilərin qəbulu istənilən növ xərçəngə tutulma riskini artırmış olur. Süni şirinləşdiricilər eyni zamanda şirin olmayan çay və qəhvə ilə müqayisədə təhlükəziz hesab edilmişdir.
Təbii sulara meyilli olanların (100 millilitrə 10 qaram şəkər daxil olan) 12% xərçəngə tutulma riski qeyd edilmişdir. Alimmlər, təbbi suların istfadə edilməsini, kökəlməklə yanaşı xərçəng şişinin inkişaf etməsi üçün müstəqil faktor kimi qeyd edilir. İçkilərdə olan karbohidratlar bədəndə olan visteral yağların, qanda şəkərin artmasına və iltihab proseslərinə təsir edə bilir.